Endosymbiose
Drie miljard jaar geleden leefde er alleen eencellige organismen, dat waren de prokaryoten. De prokaryoten hebben geen kern en ook geen bladgroenkorrels en andere organellen. Bijna alle prokaryoten zijn heterotoof. Maar er zijn ook prokaryoten die autotrofe. Die maken door fotosynthese zelf organische stoffen aan.
De formule van fotosynthese:
6H2O+6CO2+licht= C6 H12 O6+6O2
Dit is ook de formule waardoor wij kunnen ademhalen en dus kunnen leven.
In 1920 kwam de bioloog Ivan Wallin op de gedachte dat de eerste cellen van oorsprong bacteriën waren. De gastheercel is een anaeroob. Een anaeroob is een bacterie die geen zuurstof nodig heeft. De gastheer heeft ook geen kern. De bacterie die er is een heterotoof en eet andere bacteriën op om te overleven. In de cel zit het DNA los erin en zit een celmembraan om de cel heen. Als een bacterie een andere bacterie in zich opneemt en de energie van die bacterie gebruikt. Dit heet ndosymbiose. De prokaryoot neemt de aerobe bacteriën op. De bacterie leveren energie door middel van zuurstof organische stoffen af te breken en dat om te zetten in energie. Er komen door de jaren heen meer bacteriën die samengaan. En in de cel ontstaat een celkern die er eerst niet was. De prokaryoten nemen ook eencellige blauwwieren op. Dit zijn bacteriën met bladgroen en fotosynthese. De blauwwieren ontwikkelen zich tot bladgroenkorrels. De bladgroenkorrels met een celkern zijn de voorlopers van de groene planten. Later zouden de cellen zich verder evolueren ,zie het plaatje hieronder.
De evolutie van de ééncelligen volgens Lynn Margulin.
De eersten levende wezen waren ongeveer 4 miljard jaar geleden op de aarde. De eerste eenvoudige cellen hadden een membraan en ze hadden ook wat gene en enzymen. Deze cellen waren heterotroof. De haalde hun energie uit de omgeving. De organismen zonder kern, de prokaryoten. Hadden energie nodig, dat haalde ze uit bacteriën die anaeroob waren. De cellen gaven plek voor de bacteriën om te leven en de bacteriën leverde energie aan de cel. Het DNA van de gastheer wordt verdeeld door de chromosomen en wordt beschermt door een kernmembraan. Mitochondriën, dat zijn genen van dieren, gaan naar de kern van de cel. De schimmels worden eencelligen met een kern een mitochondriën. Schimmels hebben een celwand maar die celwand is wel anders dan de celwand van een planten.
Als de cellen ontwikkelen kunnen er bacteriën bijkomen die
ervoor zorgen dat de cellen in dieren, planten en schimmel cellen ontstaan. Langzamerhand komen er cyanobacterie en spirocheet bij en veranderen de cellen, zie het plaatje.
Hier hoe de cellen zich ontwikkelen in meer gedetailleerde stappen.
Dit was dag 4 van de periode biologie met als hoofdonderwerp de ontwikkeling van de cellen. Morgen een nieuw verslag van dag 5
Geen opmerkingen:
Een reactie posten