donderdag 26 november 2015

Dag 4 van de biologie periode


Endosymbiose
Drie miljard jaar geleden leefde er alleen eencellige organismen, dat waren de prokaryoten. De prokaryoten hebben geen kern en ook geen bladgroenkorrels en andere organellen. Bijna alle prokaryoten zijn heterotoof. Maar er zijn ook prokaryoten die autotrofe. Die maken door fotosynthese zelf organische stoffen aan.
De formule van fotosynthese:
6H2O+6CO2+licht= C6 H12 O6+6O2
Dit is ook de formule waardoor wij kunnen ademhalen en dus kunnen leven.


In 1920 kwam de bioloog Ivan Wallin op de gedachte dat de eerste cellen van oorsprong bacteriën waren.   De gastheercel is een anaeroob. Een anaeroob is een bacterie die geen zuurstof nodig heeft.   De gastheer heeft ook geen kern. De bacterie die er is een heterotoof en eet andere bacteriën op om te overleven. In de cel zit het DNA los erin en zit een celmembraan om de cel heen. Als een bacterie een andere bacterie in zich opneemt en de energie van die bacterie gebruikt. Dit heet ndosymbiose. De prokaryoot neemt de aerobe bacteriën op. De bacterie leveren energie door middel van zuurstof organische stoffen af te breken en dat om te zetten in energie. Er komen door de jaren heen meer bacteriën die samengaan. En in de cel ontstaat een celkern die er eerst niet was. De prokaryoten nemen ook eencellige blauwwieren op. Dit zijn bacteriën met bladgroen en fotosynthese. De blauwwieren ontwikkelen zich tot bladgroenkorrels. De bladgroenkorrels met een celkern zijn de voorlopers van de groene planten. Later zouden de cellen zich verder evolueren ,zie het plaatje hieronder. 



De evolutie van de ééncelligen volgens Lynn Margulin.

De eersten levende wezen waren ongeveer 4 miljard jaar geleden op de aarde. De eerste eenvoudige cellen hadden een membraan en ze hadden ook wat gene en enzymen. Deze cellen waren heterotroof. De haalde hun energie uit de omgeving. De organismen zonder kern, de prokaryoten. Hadden energie nodig, dat haalde ze uit bacteriën die anaeroob  waren. De cellen gaven plek voor de bacteriën om te leven en de bacteriën leverde energie aan de cel.  Het DNA van de gastheer wordt verdeeld door de chromosomen en wordt beschermt door een kernmembraan.  Mitochondriën, dat zijn genen van dieren, gaan naar de kern van de cel. De schimmels worden eencelligen met een kern een mitochondriën. Schimmels hebben een celwand maar die  celwand is wel anders dan de celwand van een planten. 

Als de cellen ontwikkelen kunnen er bacteriën bijkomen die ervoor zorgen dat de cellen in dieren, planten en schimmel cellen ontstaan. Langzamerhand komen er cyanobacterie en spirocheet bij en veranderen de cellen, zie het plaatje.






Hier hoe de cellen zich ontwikkelen in meer gedetailleerde stappen.



Dit was dag 4 van de periode biologie met als hoofdonderwerp de ontwikkeling van de cellen. Morgen een nieuw verslag van dag 5

woensdag 25 november 2015

Dag 3 van de biologie periode

Dag 3 van de biologie periode
Het begin



Uit onderzoek is gebleken dat de aarde nu ongeveer 4,6 miljard oud is. Alleen hoe de aarde ontstaan is weet we niet precies. En hoe kwam het eerste leven op aarde? We schatten dat er al 3,8 miljard jaar leven op de aarde is. De theorieën hoe de aarde en het leven erop ontstaan is, lopen uiteen. De gelovige mensen, geloven erin dat hun god de aarde heeft geschapen.
Nog niet zolang geleden hebben onderzoekers een nieuwe microben gevonden. Deze microbe genaamd extremofiel, kan onder extreme omstandigheden leven. De extremofiel kan overal zijn, het kan een bacterie, schimmel maar ook een alg zijn. Wat is er dan zo belangrijk zijn aan de extremofiel, de extremofiel kan leven onder extreme omstandigheden. Dat betekent dat dat de eerste cel kan zijn op aarde. Omdat die de omstandigheden van toen kon overleven. We weten niet hoe maar we denken dat die door de jaren heen zijn twee cellen bij elkaar gegaan. Wat normaal gesproken niet mogelijk is. Doordat deze twee cellen samen gingen ontstond de prokaryoten. Die prokaryoten zijn geëvolueerd en daar is het leven uit gekomen.









Stanley Miller bedacht zo een theorie om dit te berekenen, om er zo achter te komen waar het eerste leven ontstond en hoe dat kon in de vroegere situatie en omgeving.
Hij deed dat met deze constructie






Dit was dag 3 van de biologie periode met als hoofdonderwerp het begin van leven op de aarde. Morgen een nieuwe verslag van dag 4


dinsdag 24 november 2015

Dag 2 van de biologie periode

Linnaeus misconcepten

Linnaeus dacht de dieren niet veranderde. En hij geloofde dat god de wereld schiep in zeven dagen. Hij bracht ook onderscheid in rassen binnen een soort. Je noemt een organisme een ras als het binnen een soort met een andere organisme een vruchtbare nakomeling krijgt, honden bijvoorbeeld. Als paarden en een ezel kruizen krijg je muilezel dat is geen ras omdat die niet bevruchten kan/

Ernst Haechel 1834- 1919
Hij zag de evolutie in de mens, hij herkende de ontwikkeling. Ook herkende hij de ontwikkeling bij dieren. Dit is natuurlijk gebaseerd op de theorie van Darwin.

Drie domeinen
In het begin werden de domeinen in rijken verdeeld. Binnen een domein heb je verschillende rijken.
Nu hebben we drie domeinen: Bacteria, Archaea en de Eurkaryota. Dit is gewoon een indeling van de cellen. Hieronder zie je een schema met hoe de domeinen zijn ontstaan door de jaren heen

De drie domeinen
Porkaryoten, cellen zonder kern, dit is niet een van de drie domeinen. De drie domeinen zijn wel:
  1. Bacteria, echte bacterie
  2. Archaea, oerbacterie
  3.  Eukaryota
De rijken binnen het Eurkaryota domein zijn:
  • Fungi/schimmels, geen bladgroenkorrels, wel celwand
  • Plantea/planten, wel bladgroenkorrels, wel celwand
  • Amintalia/ dieren, geen bladgroenkorrels, geen celwand



Een autotroof, is bijvoorbeeld een plant. Kenmerk van een autotroof is dat het zonnelicht nodig heeft om te overleven. Het haalt daar zijn energie uit. Een mens is een hetrotoof het heeft een organisme nodig om te overleven/ bestaan.

Stammen van het dierenrijk
Het dierenrijk heeft acht stammen. Stammen is een woord voor een indeling. Een stam is ingedeeld met een paar kenmerken.
  • asymmetrisch of symmetrisch, veelzijdig of eenzijdig
  • bouw van de schedel, afwezig, inwendig of uitwendig
Er zijn dan ook weer vijf klassen van het dierenrijk, deze kan je herkennen aan een bepaald aantal kenmerken. We praten nu over de gewervelde dieren. Kenmerken zijn:
  • huid
  • ademhaling
  • manier van voortplanten
  • lichaamstemperatuur
De vijf klassen organisme waar de gewervelde in kunnen zitten zijn:
  • vogels
  • vissen
  • amfibieën
  • reptielen
  • zoogdieren
De kenmerken bepalen in welke klassen en dier je zit.

Orders en de Familie
Binnen een familie heb je weer orders.
Order: Carnivora
Familie: katachtige, feldiea
              hondachtige, canoidea

Hier zie je een plaatje met een indeling, en als voorbeeld die van een mens.
 

Dit was dag 2 van de periode biologie met als hoofdonderwerp het indelen van cellen en organisme. Morgen een nieuw verslag van dag 3

maandag 23 november 2015

Oriëntatie op een vier weken periode biologie

Ordening en evolutie

Ordening: Inzicht en overzicht over alles wat leeft op de aarde
De dieren zijn veranderd door de jaren heen. Dat weten wij nu maar vroeger dachten ze daar heel anders over, Toen bedachte ze zich niet dat dieren veranderde, en dus geen evolutie dus doormaakte. 

Evolutie: Inzicht over hoe het leven op aarde zich ontwikkeld.
In de natuur kan je onderscheid maken in levende natuur (Biotisch) en levenloze natuur ( abiotisch) 
Een levend verschijnsel op aarde heeft kenmerken, deze kenmerken zijn:
1. ademhalen 
2.voeden
3.uitscheiden
4.bewegen
5.groeien/ ontwikkelen
6.voortplanten
7.waarnemen

De virus is een geval apart, het heeft wel veel van deze kenmerken. De virus heeft geen bestaan zonder gastheer. Een virus heeft geen cel maar een virus gaat juist binnenin een cel zitten. Een gastheer is dus een cel waarin een virus leeft.

Taxonomie 
Het indelen van individuen of objecten.Een taxonoom maakt een overzicht en reduceert informatie en produceert nieuwe informatie. De eerste persoon die dit deed van Aristoteles. Hij was de eerste taxonoom die dieren indeelde in warmbloedige en koudbloedige dieren. Hij maakte ook nog een onderscheid tussen dieren met of zonder bloed. Aristoteles had een lijst gemaakt met bovenaan de goden en dan eronder wie het belangrijkst was in de natuur. In de ogen van Aristoteles waren dit de mensen. daaronder stonden de dieren, De dieren stonden zo hoog omdat die ontstaan spontaan uit levende materie. Op de laatste plaats stonden de mineralen en de grondstoffen. Een leerling van Aristoteles, Theophrastus schreef de eerste encyclopedie.  

Er was in het begin nog maar heel weinig onderzoek. De interesse is ontstaan toen de tulp heel duur werden. En als tulpenbollenkweker veel geld kon verdienen. De interesse voor de natuur kwam op net als Linnaeus, hij maakte het onderscheid in de drie rijken. De mineralen, plantenrijk en dierenrijk. Hij zei over zichzelf, "god schiep de wereld, Linnaeus deelde hem in" Linnaeus is dus ook een taxonoom. 

Binominale Nomenclature gebruiken we de dag vandaag nog steeds, Binominale houd in dat elk organisme twee namen krijgt. Als voorbeeld 'Homosapiens'.

Dit was dag één van de periode, de oriëntatie. Morgen een nieuw verslag over dag twee.